Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

19.06.2016

Успешно оперирана 54 годишна мигрантка од Сирија

Тимот на ортопедските хирурзи од „Филип Втори“ изврши операција на 54 годишна жителка на Сирија. Според зборовите на доцент д-р Костантин Митев хирург- трауматолог, пациентката е примена со скршеница на скочниот зглоб која довела до изместување на зглобните површини. Направено е отворање, репозиција и остеосинтеза на коските на скочниот зглоб. Потоа ногата е исправена и поставена во ортоза. Пациентката по операцијата се опоравува успешно и веќе е вратена во кампот. Пред доаѓањето во нашата болница скршеницата на пациентката била третирана со гипс 2 недели, но состојбата не и се променила.
Хасна Салех е дел од мирантите која од февруари е сместени во транзитниот центар во Гевгелија. Таму од страна на Црвениот Крст има 24 часовно присуство на екипи за логистичка поддршка и медицинска заштита. По повредата пациентката од нивна страна била однесена во гевгелиската болница , според препораката на тамошните лекарите требало да се направи медицинска интервенција на повисоко ниво. За таа цел била транспортирана во една јавна здравствена установа во Скопје каде и по 5 часовен обид да биде примена и да се изврши потребната операција, пациентката не е прифатена.
Потоа пациентката е донесена во Специјалната болница „Филип Втори“ каде што веднаш е примена и оперирана. Црвениот Крст има долгогодишна соработка со тимот на д-р Жан Митрев и ова не е прв пациент на кој му е помогнато.