Центарот за естетска дерматологија при клиничката болница „Жан Митрев“ најсовремен, сеопфатен медицински и козметичко-дерматолошки оддел

Дневна доза здравје

септември 09,2021

Со персонализирани третмани и индивидуален пристап до совршена кожа

Центарот за естетска дерматологија при клиничката болница „Жан Митрев“ е сеопфатен медицински и козметичко-дерматолошки оддел, кој нуди целосен спектар на медицинска и хируршка нега, како и естетско подобрување. Поразговаравме со д-р Александра Лазаревска и со д-р Анџелка Илиева кои детално ни ги опишаа сите професионални услуги што ги нудат.

Кожата е најголемиот орган на нашето тело и критична имунолошка бариера што нè одржува безбедни и здрави во нашата околина. Каков вид услуги и нега нуди козметичко-дерматолошкиот оддел при клиничката болница „Жан Митрев“?

Дерматологијата како гранка постои и успешно функционира во нашата клиника уште од 2017 година. Но, генерално, сите овие години беше во функција на кожната патологија.
Последните неколку години, како резултат на зачестените барања на нашите пациенти, но и развојната визија на академик д-р Жан Митрев, направивме преструктуирање, насочувајќи се не само кон здравјето туку и кон естетиката. Така, сега можеме да зборуваме за комплетен центар за естетска дерматологија и медицинска козметологија. Во таа насока, просторот што е резервиран за оваа намена, сега е комплетно реновиран и опремен да одговори на потребите на пациентите за да се чувствуваат, пред сè, безбедно и удобно.

Во поглед на услугите на центарот нудиме најсовремени третмани за нега на кожата, превенција од предвремено стареење, потоа сите видови на естетски корекции – пополнување брчки и контурирање на лицето, корекција на асиметрија и дефекти на лицето, третмани на лузни, акни и сите видови на патолошки состојби на кожата.

Она што е различно и нè одвојува од другите се токму нестандардните третмани, оние што досега никој не ги применуваше во нашата држава. Комбинирани со персонализираниот пристап, направен по мерка на секој пациент, во зависност од типот на кожа и патологијата, доколку постои. Секако, сето ова се спроведува првенствено благодарение на тимот дерматолози, кои ги применуваат новите и најсовремени технологии што клиничката болница „Жан Митрев“ првпат и ексклузивно ќе ги понуди на пациентите.

Секој третман е персонализиран и наменски утврден за типот на кожата на пациентот. Кои нехируршки, козметички процедури ги користите за да се подобри состојбата на кожата?

Така е. Сè почнува со преглед што вклучува персонализирана анализа на кожата на пациентот со помош на најсовремен апарат со анализатор, кој, освен целосната длабинска анализа на сите слоеви на кожата, располага со софтвер што користи вештачка интелигенција (artificial intelligence). Благодарение на него, секој пациент добива свое досие и план за понатамошни третмани сè до постигнување на крајниот ефект. Ова можете да го добиете единствено во нашата клиника. Во поглед на нехируршките процедури, секако најактуелни се третманите против стареење. Тие опфаќаат: пополнување брчки со дермални филери со хијалуронска киселина, потоа со пополнувачи со калциум-хидроксил апатит, што се користат за контурирање на лицето и за стимулација на колаген. Актуелно е и пополнувањето со плазма богата со тромбоцити добиена од сопствена крв, колаген индукциска мезотерапија и биоревитализација, хемиски пилинзи, хидрадермоабразија, ултразвучен лифтинг и многу други.

Во моментов имаме акција на бесплатна консултација по која дерматолозите ќе препорачаат соодветни активности и понатамошни чекори за реализација на посакувани цели.

Постојат многу предрасуди во однос на користење на филерите како средство за разубавување. Што е важно да се знае пред примена на ваквиот вид на естетски третмани?

Најважно е да се знае дека, главно, филерите се направени од хијалуронска киселина, што природно ја има во нашата кожа, особено во големи количества во младоста, но за жал, по триесеттата година таа се намалува и како резултат на тоа кожата почнува да губи волумен, да се опушта и да се создаваат брчки. Всушност, филерите служат за пополнување на овие брчки, но и за да го надополнат волуменот на местата каде што кожата прави вдлабнувања.
Притоа, клучно е да се има предвид дека тоа е сериозна иглена процедура што треба да се изведува единствено од страна на специјално едуцирани лекари-специјалисти со соодветно искуство и познавање на анатомијата и структурата на кожата, во строги стерилни услови и притоа да се користат дермални филери, што се регистрирани и одобрени од агенција за лекови. Токму затоа во нашата болница се користат дермални филери произведени во Германија, Шведска и Швајцарија, чијшто квалитет е исклучително висок и тие се одобрени од нашата агенција за лекови, европската, но и од американската агенција – ФДА.

Ваша главна цел е задржување на природниот изглед, но и подобрување на животните навики за поздрава кожа. По колку време од консултацијата и редовните третмани можат да се забележат првите промени на кожата на пациентите?

Велиме дека природната убавина зрачи однатре и затоа нашата цел е да ја поттикнеме неа. Всушност, затоа и го користиме нашето мото ,,Разбуди убавина во себе“. Персонализираните третмани и индивидуалниот пристап имаат цел да ги поттикнат сите фактори што влијаат и резултираат со природен изглед по третманите. Имајќи на располагање стручен мултидисциплинарен тим од специјалисти дерматолози, нутриционисти, физиотерапевти и лекари од сите други области во нашата болница се креира синергија во зависност од потребите и најголем дел од ефектите се видливи уште веднаш по третманите.

Одделот нуди решенија и за низа состојби на кожата, како акни, бенки, вирусни брадавици, егзема, псоријаза, розацеја, рак на кожата. Кои промени на кожата треба веднаш да се третираат и да се побара помош од дерматолог?

Секако, во одделот продолжуваме да третираме и дерматолошка патологија. Се третираат сите видови на погореспоменатите болести и состојби на кожата. Важно е да потенцираме дека сме специјализирани и за сите оние дијагнози што бараат неодложен преглед и понатамошно третирање/процена, на пример, сите видови на кожни израстоци и бенки. Особено во овој дел, нашиот најголем фокус се токму дерматолошката онкологија со посебен скрининг и дерматоскопските прегледи на целото тело што се извршуваат користејќи најсовремен дигитален апарат од последната технолошка генерација со вештачка интелигенција што е единствено достапен во нашата клиника. Тој овозможува детален дерматоскопски преглед и детекција на најмалите промени на кожата што некогаш се невидливи за човечкото око. Може да се користи за детална анализа на косата и ноктите.

Со каков вид машини/апарати располага центарот за естетска дерматологија?

Дел од апаратите со кои располага центарот за естетска дерматологија, а кои се единствени во државата се: HydraFacial, апарат со единствена технологија и веднаш видливи резултати, со кој се прави еден од најизведуваните третмани за измазнување и подмладување на кожата ширум светот. Со патентираната технологија од типот на хидрадермоабразија се спроведува неинвазивен метод, што користи специјални персонализирани серуми и бустери за длабоко чистење, ексфолијација, хидрирање и подмладување на кожата. Fotofinder Automated Total Body Mapping – дигитален апарат за дерматоскопија со вграден софтвер со вештачка интелигенција и експертски софтвер Mole Analyzer Pro, кој користи најмоќни алгоритми за анализа на кожата, косата и ноктите. Ова е исто така неинвазивен метод за автоматско комплетно мапирање на кожата на целото тело. Би ја искористиле оваа пригода исто така да споменеме дека наскоро ни пристигнуваат и уште нови уреди во функција на заокружување на целината и збогатување на портфолиото услуги што планираме да бидат достапни за нашите клиенти. Тука би ги истакнале: ULTERA – Уредот за ултразвучно затегање на кожата, единствениот апарат одобрен од Американската агенција за храна и лекови (ФДА), со кој се изведува затегање и лифтинг на кожата на лице и тело без користење на оперативен зафат. Повеќенаменски премиум ласер за безбедно и ефикасно третирање на различни состојби на косата, вклучувајќи и отстранување на несаканите влакна. Овој ласер обединува четири различни технологии во една платформа и е користен од голем број лекари насекаде во светот. Овозможува третирање на различни типови кожа, различни возрасни категории и наменет е и за жени и за мажи. Се применува кај над 30 различни проблеми со кожата, како IPL-третмани на сите кожни промени, васкуларни лезии и проширени вени, пигментирани лезии, хиперпигментации, трајно отстранување влакна на типови кожа I-V и тетоважи, акни, како и отстранување лузни и стрии.

Извор: Портрет