Да се погрижиме за нашиот ум, како и за нашето тело доколку останеме дома заради коронавирус (COVID-19)

Дневна доза здравје

август 08,2020

Грижата за менталното здравје е исклучително важна во тие мигови, во моментите на изолација.

Можно е да се чувствувате заробени, нервозни или загрижени за финансиите, за вашето здравје или за здравјето на вашите блиски. Можно е да се чувствувате досадно, фрустрирано или осамено. Важно е да запомните дека е во ред да се чувствувате на овој начин и дека сите ние реагираме различно.

Запомнете, за повеќето од нас, овие чувства ќе поминат. Престојот дома може да биде тежок, но на тој начин помагате да се заштитите себе си, а и сите други.

Постојат работи што можете да ги направите сега за да ви помогнат да останете во чекор со вашата ментална благосостојба и да се справите со тоа како може да се чувствувате ако останувате дома. Осигурете се да добиете дополнителна поддршка ако сметате дека ви е потребна.

Проверете ги вашите права и придобивки како работник (вработен)

Можеби сте загрижени за работата и парите, за вашата егзистенција, додека треба да останете дома, што може да има голем ефект врз вашето ментално здравје.

Ако досега не сте го направиле тоа, разговарајте со вашиот работодавец. Дознајте и разберете ги вашите права за плати и придобивки.

Да знаете детали за тоа што значи појавата на коронавирус за вас кои сте на боледување, може да ја намали загриженоста и да ви помогне да се чувствувате повеќе под контрола.

Планирајте практични работи

Не сте во можност да одите во продавниците, па затоа разработете начин како можете да набавите потребни средства за домаќинството. Може да се обидете да ги прашате соседите или семејните пријатели или да најдете услуга за испорака.

Продолжете со примање на третман и поддршка за било било постојни физички или ментални здравствени проблеми. Ако примате редовна терапија, можете да нарачате повторни рецепти по телефон или преку интернет. Контактирајте го вашиот матичен лекар и прашајте како може тие да ви помогнат со ова. Исто така, можете да побарате од вашата аптека да ви го достави лекот или да побарате од некој друг да го земе за вас.

Останете поврзани со другите

Одржувањето на здрави врски со луѓе на кои им верувате е важно за вашата ментална благосостојба.

Размислете на кои начини можете да останете во контакт со пријателите и семејството ако вие или тие треба да останете дома – по телефон, пораки, видео повици или социјални медиуми.

Редовно разговарајте за вашите грижи и потешкотии

Нормално е да се чувствувате загрижени, исплашени или беспомошни за моменталната состојба. Запомнете- добро е да ги споделите вашите грижи со другите на кои им верувате и така може да им помогнете и нив.

Ако не можете да зборувате со некој што го познавате или ако сметате дека тоа не би ви било од помош има многу стручни лица до кои можете да се обратете.

Внимавајте на вашето тело

Нашето физичко здравје има големо влијание врз тоа како се чувствуваме. Во моменти како овие, лесно може да се подлегне во нездрави модели на однесување што придонесуваат да се чувствуваме уште полошо.

Обидете се да јадете здрави, добро избалансирани оброци, да пиете доволно вода и редовно вежбајте. Избегнувајте пушење, дрога или пиење премногу алкохол.

Ако останете дома, би можеле да се обидете да вежбате во затворено, преку многуте бесплатни фитнес видеа (програми) на интернет. Или едноставно, пробајте и обидете се со лесни 10-минутни вежби на ден.

Останете свесни за тешките чувства и бидете “во чекор” со нив

Загриженоста за зараза со коронавирус и како тоа ќе влијае врз вашето здравје е нормално. Сепак, некои луѓе можат да доживеат интензивна вознемиреност што може да влијае и на нивниот секојдневен живот.

Обидете се да се фокусирате на работите што можете да ги контролирате, како на пример, како постапувате, со кого зборувате и од каде добивате информации.

Добро е да се признае дека некои работи се надвор од ваша контрола, но ако постојаните размислувања за ситуацијата ве тераат да се чувствувате вознемирени или презаситени, обидете се со совети и идеи од психолозите за како да си помогнете во справувањето со вашата вознемиреност и анксиозност.

Не се окупирајте постојано со вестите

Обидете се да го ограничете времето кое го поминувате во читање, слушање и гледање на вестите околу пандемијата со коронавирус, вклучително и намалете со пребарувања по социјалните мрежи.

Може да си поставите одредено време за да прочитате ажурирања или да се ограничите на проверка околу случувањата неколку пати на ден.

Користете веродостојни извори – како што е Светската здравствена организација и Министерството за здравство.

Продолжете да ги правите работите во кои уживате

Кога се чувствуваме загрижени, анксиозни, осамени или депримирани , можно е да престанеме да ги правиме работите во кои обично уживаме.

Направете обид да се фокусирате на вашето омилено хоби, ако тоа е нешто што сè уште можете да го направите дома. Или започнете ново хоби: читајте, пишувајте, запишувајте мисли, идеи, слушајте музика, редете сложувалки или обидете се со цртање и сликање. Што и да е, најдете нешто вам ви одговара.

Ако не можете да се сетите на нешто што сакате да правите, обидете се да научите нешто ново додека сте дома. Постојат многу бесплатни упатства и курсеви на Интернет.

Сè уште можете да останете социјални дома со тоа што ќе им се придружувате на другите преку интернет: курсеви за јазици, клубови за книги, квизови и игри, музички концерти се само неколку од работите што можеби треба да ги пробате.

Одвојте време за релаксирање

Ова може да помогне при соочување со тешки емоции и грижи и да ја подобри вашата благосостојба. Техниките за релаксација и вежбите за дишење исто така можат да помогнат во справувањето со чувството на вознемиреност.

Наспијте се добро

Квалитетното спиење прави голема разлика во тоа како се чувствуваме, во какво расположение сме и колку енергија ќе имаме наредниот ден, па затоа е важно да се добие доволно сон.

Обидете се да ја одржите вашата редовна рутина на спиење, иако сте дома.