Добра снабденост на телото со кислород

Дневна доза здравје

јули 07,2021


Кислородот е компонента која е од суштинска важност за нашето тело. При тоа, кога говориме за оксигенирање т.е снабденост на телото со кислород, не мислиме само на дишењето како процес, туку и на останатите процеси кои се одвиваат во нашето тело. Кислородот учествува во бројни метаболни реакции, како што е добивање енергија преку оксидација на хранливите материи. Од друга страна, кога клетките во нашето тело ќе бидат лишени од кислород, тие умираат.

Експертите откриле врска помеѓу ракот и недостатокот на кислород, бидејќи е докажано дека клетките на ракот се анаеробни, односно не им е потребен кислород за размножување. Докажано е и дека алкалниот PH ја фаворизира оксигенацијата на организмот.

Правилната оксигенирање, помага да се елиминира токсичниот отпад преку оксидација. Во овој процес, од суштинско значење е правилното функционирање на црвените крвни клетки кои пренесуваат хемоглобин до сите клетки на телото, бидејќи самиот хемоглобин е протеинот одговорен за транспорт на кислород.

Консумирајте алкална исхрана: некои намирници оставаат кисели остатоци што доведува до намалување на pH вредноста на крвта. Тоа е храна од животинско потекло (месо, млечни производи) и рафинирана и преработена храна. Додека пак зеленчукот, овошјето, јатките, семињата и житарките креираат алкална средина. Ако второто преовладува во нашата исхрана, нивото на кислород се зголемува.

  • Пијте доволно вода: Не само што е потребно при користење на кислород, туку и за циркулацијата на крвта. Квалитетот на водата е од клучно значење. Поради оваа причина, тој мора да се филтрира или минерализира.
  • Дишете правилно: кога земаме воздух преку горен респираторен тракт, крвните садови се собираат, намалувајќи го пристигнувањето на кислород до клетките. Од оваа причина, препорачливо е да правите бавни вдишувања (приближно 12 во минута), од дијафрагмата и преку носот (наместо преку устата).
  • Одржувајте дневна физичка активност: Вежбање аеробик и физичка активност како пливање, одење, џогирање и возење велосипед, помагаат да се зголеми нивото на кислород. Вежбањето ја зголемува елиминацијата на отпадот преку лимфниот систем. На овој начин, покорисно е да се прават најмалку 15 минути вежби на ден, отколку еден час форсирана активност во теретана.

Одржувањето на високо ниво на кислород не само што помага во спречување на болести, туку исто така помага да се зголеми виталноста, да се подобри функцијата на мозокот и да се намали стресот.