Хиперпигментација – Како да ја препознаете?

Дневна доза здравје

февруари 02,2022

Сите се стремиме кон идеалот здрава, мазна кожа со рамномерен тен. Но, на кожата со текот на времето можат да се појават темни дамки. Тие се резултат на нарушената синтеза на кожниот пигмент – меланинот. Ова се случува главно од следните причини:

  • Изложување на сонце
  • Загадување
  • Хормонален дисбаланс
  • Возраст
  • Генетски предиспозиции
  • Лузни од акни
  • Бременост

Хиперпигментацијата ги засега и жажите и жените без оглед на типот на кожа. Хиперпигментацијата може да се појави во различна форма и големина на опфатена провршина. Сепак, постојат 3 основни типа хиперпигментација:

  • Мелазма
  • Лентиго
  • Пост-воспалителна хиперпигментација

Мелазмата е уште позната како ,,трудничка маска,, и најчесто се појавува кај жени во бременост. Но може да се појави и кај мажи и жени кои не се бремени. Предизвикана е од генетски промени, хормонален дисбаланс и сончево зрачење.

Како изгледа? Симетрични дамки крупни, со неправилни, но јасно дефинирани контури, се појавуваат на лицето и вратот изложени на сонце

Лентигото почесто познато како ,,дамки од сонце,, или ,,старечки пеги,, се појавуваат кај 90% од белата и азијатската популација. Резултат е на надворепните влијанија како загаден воздух, изгореници од сонце и прекумерно изложување на сонце.
Како изгледа? Ситни дамки по лицето, рацете, рамењата и останатите делови изложени на сонце. Број и големината на хиперпигментните дамки се зголемува со стареењето. Најчесто се појавуваат по 50 година од животот.

Пост-воспалителна хиперпигментација се појавува кај жени и мажи без оглед на возраста или типот на кожа. Најчесто кај луѓето со средно темна и темна кожа.
Како изгледа? Неправилни и нејасни контури кои се појавуваат по кожни иритации и лезии од состојби како рани, изгореници, убоди од инсекти, после правени есетски процедури. А можат да бидат и тесно поврзани со акните.

Во нашиот центар за естетска дерматологија на располагање ви се голем број третмани кои ќе ви помогнат да ја подобрите или излекувате хиперпигментацијата. Секако по преходна дијагностика и совети од нашите искусни дерматолози.

Закажете го својот термин на 02/3104-910