Нови награди за Филип Втори

Дневна доза здравје

ноември 11,2013

НОВИ НАГРАДИ ЗА ФИЛИП ВТОРИ

Одделот за Продукција при ПЗУ “Филип Втори” во Скопје, и оваа година се закити со две фестивалски награди доделени за два документарни филма, две вистински приказни посветени на љубовта, професионализмот и хуманизмот кон децата кои оваа болница ги негува од своето постоење до денес. Оваа година доби две престижни награди на 14 -от по ред Балкански фестивал за филмови и програми за деца и младина “АРТ АМФОРА” одржан во градот Несебар од 14-20 септември во Р. Бугарија.

Документарниот филм “РАХМАНА” во продукција на ПЗУ Филип Втори, во конкуренција од 42 филма од целиот свет доби Специјална Диплома. Истиот документарен филм со иста назнака за хуманизам и високи човечки вредности, а во конкуренција од 300 филмови од целиот свет, предходно доби награда и на Првиот Меѓународен фестивал за кино, тв програми, спектакли и емисии – “СЛАВЈАНСКА ПРИКАЗНА” одржан од 12 – 14 септември 2013 г. во Софија и Велико Трново, Р. Бугарија. Инаку, со овие две награди Продукцискиот оддел при “ПЗУ Филип Втори” се здоби со трета по ред Меѓународна награда за документарни филмови реализирани од тандемот – Оливера Христова како сценарист, Слободан Костовски како директор на фотографија и Даниел Вељановски со монтажа на слика и тон.