Пролапс на гениталните органи – дијагноза и третман

Дневна доза здравје

март 03,2022

Пролапсот или спуштањето на гениталните органи претставува всушност нивно изместување од нормалната позиција и придвижување кон излезот на вагината. Оваа состојба не е животозагрозувачка, но може да предизвика огромна нелагодност и болки.

Причината за спуштањето на матката, вагината, мочниот меур се јавува кога мускулите и лигаментите на карлицата се опуштаат и ослабуваат. Поради нивната ослабеност, тие не даваат доволна поткрепа на матката и останатите органи, што резултира со нивно лизгање надолу кон излезот на вагината или пак излегување од вагината.

Пролапс на матката може да се случи кај жените во која било возраст. Но најчесто се јавува кај оние жени кои се во пери или пост-менопауза, кога и се случува намалено ниво на женските хормони. Факторите кои придонесуваат за оваа состојба се најпрво генетскиот фактор, но и фактот дека овие жени имале едно или повеќе природни породувања. Потоа како фактори кои влијаат се и оштетувањето на ткивото на матката во текот на бременоста и при породувањето, обезноста, хроничната кашлица и потешката физичка работа. Но пролапс може да настане и после одредени операции на малата карлица, меѓу кои е и хистеректомија, односно вадење на матката.

Симптоми

Жената чувствува непријатност во долниот дел, притисок и болки во грбот. Присутна е неможност за задржување на урина особено при кашлање, кивање, смеење (стрес инконтиненција на урината) или пак жената се соочува со неможност за уринирање и опстипација. Најчесто чуството го опишуваат како „топка“ што се појавува или излегува од вагината. При ваква состојба сексуалениот однос е болен и непријатен, а може да се појави и вагинално крвавење од раничка на спуштените органи.

Дијагноза

Дијагностицирањето на гениталниот пролапс е лесно и едноставно, без скапи и болни процедури. Дијагнозата се поставува со едноставен гинеколошки преглед. Многу често жените спуштањето на гениталните органи го прифаќаат како нормално и/или поради срам или неинформираност најчесто се јавуваат на преглед кога гениталниот пролапс е напреднат.

Третман

Третманот на пролапс на матката и/или околните органи опфаќа современа лепеза на реконструктивни, оперативни интервенции кои обезбедуваат не само нормална позиција на гениталните органи туку и нивна функционалност прилагодена на возраста на жената.

Проф. д-р Васил Илиев од Жан Митрев Клиник е специјалист гинеколог-акушер и субспецијалист урогинеколог со долгогодишно искуство во гинеколошката хирургија, а е особено посветен на развојот и апликацијата на најсовремените и најуспешни процедури во реконструктивната гинеколошка хирургија.