Што е псоријаза и кои се алтернативите за третман?

Дневна доза здравје

октомври 10,2021


Согласно податоците од СЗО (Светската здравствена организација) се проценува дека околу 100 милиони луѓе во светот страдаат од псоријаза.

Зошто ова заболување на кожата е толку распространето?

Едноставно е, поради бројните факторите кои го предизвикуваат, во комбинација со нискиот процент на луѓе кои се консултираат редовно со дерматолог, оставајќи го своето заболување без дијагноза и третман.
Псоријазата е сушност хронично заболување на кожата, чие потекло може да биде поврзано со генетски или автоимуни фактори. Други фактори кои можат да предизвикаат псоријаза се: стрес, траума, бактериски инфекции, лекови, екстремни временски услови, алкохолизам, пушење и дебелина.

Псоријазата се карактеризира со неконтролиран раст на клетките од последниот слој на кожата, многу брзо множење за 3-4 дена наспроти нормален раст 28 дена. Така се акумулираат лушпести закрпи на кожата. Исто така, генерира црвени дамки, чешање и во некои случаи болка.

Бидејќи псоријазата е кожна болест што може брзо да се открие и третира, раната консултација со дерматолог, е клучот за контролирање на нејзиното присуство и спречување да стане хронична болест.
Таа може да се развие на која било возраст и ги погодува подеднакво мажите и жените, особено оние кои страдаат од некои метаболички синдроми како што се дијабетес, хипертензија и високо ниво на холестерол.

Дерматолозите објаснуваат дека стресот е еден од факторите во современиот живот кој има најголемо влијание врз зголемувањето на случаите со псоријаза, па затоа препорачуваат за оние кои страдаат од оваа болест „да бидат смирени,,. Бидејќи стресот ги декомпензира повеќето пациенти, потребно е третманот да биде придружен со техники за релаксација како што се медитација, јога или внимателност и одржување на добра хидратација на кожата.

9 најчести видови на псоријаза

Важно е да се знае дека постојат неколку видови на псоријази, кои се класифицираат според симптомите и областите во кои се развива.

 • Вулгарна псоријаза (плаки): таа е најчеста, се карактеризира со презентирање на големи добро дефинирани плаки на кожата, во области како што се колената, лактите и другите области на телото.
 • Псоријаза на скалпот: се појавува кај 70% од пациентите кои страдаат од псоријаза, се препознава по појавата на плаки на скалпот, симптом кој често се меша со првут. Обично се појавува на рабовите на косата и во близина на ушите.
 • Псоријаза гутата: се карактеризира со појава во форма на капки, генерално во области како што се рацете и нозете. Во некои случаи, нејзиниот изглед е поврзан со слики од стрептококен тонзилитис.
 • Псоријаза на ноктите: главно влијае на рацете и ноктите, може да се препознае со презентирање на лушпести и мали црвени дамки на кожата. Овој вид псоријаза може да доведе до лупење на ноктите.
 • Инверзна псоријаза: генерално се јавува во области на набори како што се вратот, колената и внатрешниот дел на раката.
 • Палмоплантарна псоријаза: овој тип на псоријаза генерално се развива на дланките на рацете и стапалата на нозете, генерирајќи жолти дамки на гној, кои еруптираат постојано, формираат пукнатини и предизвикуваат болка.
 • Пустуларна псоријаза: овој тип на псоријаза е редок, се карактеризира со појава на црвени дамки на стапалата и врвовите на прстите, формирајќи плускавци.
 • Еритродермична псоријаза: тоа е најмалку вообичаен вид на псоријаза, бидејќи влијае на целото тело, предизвикувајќи црвен осип, чуство на треска и одвојување на кожата, предизвикувајќи интензивно чешање и печење. Во некои посериозни случаи потребно е пациентот да се хоспитализира.
 • Псоријатична артропатија: Псоријатичен артритис предизвикува отекување на кожата и болка во зглобовите.

Во некои случаи, овој вид псоријаза предизвикува само лупење на ноктите, симптом кој треба да биде проследен од лекар, бидејќи на долг рок поврзаниот артритис може да предизвика вкочанетост, оштетување или деформација на зглобовите.

Како се третира псоријазата?

За третманот со псоријаза да биде ефикасен и да трае со текот на времето, главната препорака дадена од дерматолозите е: да се намали стресот, бидејќи тоа е главниот предизвикувачки фактор. Времетраењето на третманот е многу променливо, а понекогаш станува хронично, во зависност од пациентот.
Меѓу опциите за третман на псоријаза се:

 • Локален третман, со локални кортикостероиди за 10 дена, примена на многу навлажнувачки и други имуномодулирачки креми, со витамин Д.
 • Примена на вештачки УВ зраци.
 • Орални имуномодулаторни лекови.
 • Биолошки лекови за инјекции, тој е најактуелен третман, многу ефикасен, но висок трошок.