Успешен третман на инконтиненција при напор кај жените

Дневна доза здравје

март 03,2020


Стрес-инконтиненцијата на уринарниот  систем се јавува при активност како што се кашлање, кивање, вежбање или во најтешки случаи при сексуален однос при што доаѓа до истекување на мала количина на урина од уретрата, мочниот канал.

Стрес-инконтиненција на урината е најчестиот вид на инконтиненција што ја претрпуваат жените, особено повозрасните. Покрај тоа, кај жените што родиле е поголема веројатноста да имаат стрес-инконтиненција.

Со стрес-инконтиненција, движењата и активностите како што се кашлање, кивање и кревање доведуваат до  поголем абдоминален притисок врз мочниот меур. Тоа предизвикува истекување на урина. Голем број причини можат да доведат до појава на стресна инконтиненција. На пример, тоа може да биде резултат на слаби мускули во карличниот дел или слаб сфинктер мускул на вратот на мочниот меур. Проблем со начинот на кој мускулот на сфинктерот се отвора и затвора, исто така, може да резултира во инконтиненција на стрес. Хронично кашлање, пушење и дебелина може да доведе до ваква појава.

Во случаи на стресна инконтиненција, мускулите во карлицата можат да ослабнат. Ова може да предизвика мочниот меур да се спушти во позиција што ja спречува уретрата целосно да се затвори. Резултатот е истекување на урина.

Главниот симптом на инконтиненција на стресот е истекување на урина во време на физичко движење или активност. Примери за видови активности поврзани со протекување на урина вклучуваат смеење, кашлање, кревање или вежбање. Истекувањето може да биде малку или во поголема количина.

Постојат голем број на третмани достапни за стрес-инконтиненција:

– Вежби на Кегел, исто така наречени вежби на карличен појас, помагаат во зајакнувањето на мускулите кои го поддржуваат мочниот меур, матката и цревата. Со зајакнување на овие мускули, можете да ги намалите проблемите со истекување.

– Намалување на телената тежина: стрес – инконтиненцијата е поврзана со дебелината.

– Хирургија: Кога другите методи за лекување на инконтиненција на стрес не функционираат, операцијата може да биде опција. Хирургијата сега е минимално инвазивна и се изведува на амбулантска основа во повеќето случаи. Постојат повеќе типа на операции дизајнирани да помогнат да се задржи сфинктерната функција на мочниот меур  и да се третира инконтиненцијата.

– Минимално инвазивна интервенција: Во оваа постапка, хирургот прави 8 до 9 мм. засек на вагиналнот преден зид и со специјални носачи поставува полипропиленски додаток кој е траен и ја превзема функцијата на сфинктер на мочнот меур. Ова е златен стандарт за третман на стрес инконтиненцијата на урина со успех преку 95% во следење од 5 години.

Вештачки сфинктери: Најчесто се користи за мажи, но исто така може да биде соодветно за жени.