Во Жан Митрев Дијагностик Струмица е ставен во употреба уредот Tesla Care prestige за третман со функционална магнетна стимулација

Дневна доза здравје

октомври 10,2021

Што е функционална магнетна стимулација?

Функционална магнетна стимулација (ФМС) е неинвазивен и безболен метод кој се базира на електромагнетно поле под влијание на висок интензитет до 3T. Станува збор за ново развиена електротерапија во која се користи специјална ФМС технологија т.е импулсно магнетно поле генерирано од уредот Tesla Care prestige кој предизвикува длабоки мускулни контракции. ФМС технологијата ги користи индуктивните својства на магнетното поле за длабока пенетрација во ткивата и на тој начин ги стимулира мускулите кои не можат да се таргетираат со помош на класичната електростимулација.

Функционалната магнетна стимулација не предизвикува болка, може да функционира и без директен допир на кожата, не ги стимулира нервите на површината на кожата и затоа е попријатна од класичната електростимулација. Магнетните полиња лесно продираат низ облеката, ткивото и коските и достигнуваат до недостапните ткива. Третманот со ФМС ја зголемува силата и издржливоста на мускулите на карличното дно.

Индикации

 • Намалување на спазам
 • Импиџмент синдром и смрзнато рамо
 • Регенерација на нерви, неуралгија, неуритис, полиневропатија
 • Карпал тунел синдром
 • Торакална мобилизација
 • Заздравување на фрактури
 • Руптури на мускули, тетиви и лигаменти
 • Пателарна тендинопатија
 • Епикондилит
 • Спречување на атрофија на мускулите
 • Подобрување на дишењето
 • Акутен и хроничен лумбален синдром ( лумбаго и ишијалгија)
 • Акутна и хронична дегенерација на интервертебралните дискуси ( дискус хернија)
 • Акутна и хрнична радикулопатија
 • Рехабилитација на трауматски мускул или нерв
 • Третман на акутна болка
 • Спортски повреди
 • Стрес уринарна инконтиненција
 • Ургентна уринарна инконтиненција
 • Мешана уринарна инконтиненција
 • Фекална инконтиненција
 • Регенерација на карлично дно после породување или операција
 • Инконтиненција после радикална простатектомија
 • Еректилна дисфункција

Методи на третманот

ФМС се користи во серија од 8 до 16 третмани
Третманите треба да се изведуваат на секои два до три дена.
Интензитетот се прилагодува индивидуално според потребите на пациентот.
Времетраење на третманот е 15-30 минути (во зависност од индикација).

Во моментот достапни се три услуги со ФМС во Жан МИтрев Дијагностик – Струмица исто како и во Клиничката болница Жан Митрев во Скопје:

 • Функционална магнетна стимулација (за сите мускулно-скелетни и невролошки диагнози)
 • ФМС за уринарни инконтиненции
 • ФМС за фекални инконтиненции

Препораките за третман со ФМС може да бидат дадени од уролог или гинеколог за уринарни инконтиненции или еректилна дисфункција, а за мускулно-скелетни и невролошки диагнози препораката треба да дојде од ортопед или невролог.

За повеќе информации контактирајте на 070 257 962
За закажување термин контактирајте на 034 320 302