Бајпас операција – зошто и кога е потребна?

Дневна доза здравје

април 04,2022

Срцевата бајпас операција е операција која третира блокирани коронарни артерии. Операцијата е позната и како „бајпас хирургија“ или бајпас графтирање на коронарна артерија (CABG).

Што решава бајпас операцијата?

Срцевата бајпас операција ги третира блокираните коронарни артерии т.е главните крвни садови кои го снабдуваат вашето срце со крв. Срцевата бајпас операција всушност не ги отстранува блокадите во артериите – наместо тоа, таа создава алтернативен пат (исто така познат како заобиколен или „бајпас пат“) дозволувајќи на крвта да тече околу блокадата и во вашето срце.

Зошто ми е потребна бајпас операција?

Вашите коронарни артерии може да се стеснат или да се блокираат со таложење на масна супстанција, наречена „плака“. Ова е познато како атеросклероза. Вашиот лекар може да препорача операција со срцев бајпас ако имате повеќе области на атеросклероза.
Може да ви се препорача срцева бајпас операција доколку имате:

• Болка во градите која не се подобрува со лекови
• Нестабилна ангина
• Претходно преживеан срцев удар
• Коронарна артериска болест не е погодна за коронарна ангиопластика или стентирање

Кои се ризиците од срцева бајпас операција?

Како и со секоја операција, постојат одредени ризици поврзани со хирургиршкиот бајпас на срцето. Дел од ризиците може да вклучуваат:

• Крварење
• Инфекција
• Абнормален срцев ритам (аритмии)
• Проблеми со белите дробови и бубрезите
• Проблеми со краткорочната меморија – главно привремени

Некои пациенти може да доживеат делириум кратко време по нивната операција, па затоа е важно да се подготвите.

Како да се подготвам за бајпас операцијата?

Околу две недели пред операцијата, ќе треба да:

• Проверите кај вашиот лекар во поглед на за земање на вашите лекови – некои можеби ќе треба да се прекинат пред операцијата. Ако земате SGLT2 лек за дијабетес, ќе треба да престанете да го земате најмалку 3 дена пред операцијата.
• Подгответе го вашиот дом за кога ќе се вратите од болница – најдете некој што ќе ве земе од болницата и ќе ви помогне да се вратите дома по операцијата, но и да ви помогне со набавки, оброци, чистење и возење.
• Направете ги важните тестови – вклучувајќи ЕКГ, рендген на граден кош, тестови на крвта, брисеви од нос и препони и доплер на каротидите – ултразвук на крвните садови на вратот што го снабдуваат мозокот.
• Туширајте се со антибактериски сапун согласно препораките од вашиот лекар.

На ден пред операцијата:

• Осигурете се дека вашите црева се испразнети – побарајте лаксатив, доколку е потребно
• Спакувајте мала торба со основни работи, како предмети за лична хигиена и очила – тие ќе бидат однесени на Интензивна нега по вашата операција
• Престанете да јадете и пиете – од полноќ пред операцијата

На денот на операцијата:

• Не заборавајте дека не треба да јадете или пиете ништо – од полноќ пред операцијата
• Член на болничкиот персонал треба да ви ги отстрани сите влакна од градите, рацете, нозете, препоните – за да ја намали можноста на инфекција
• Истуширајте се со антибактериски сапун во болницата
• Облечете болничка наметка – и отстранете ја шминката, лакот за нокти и накитот (протезите може да се остават)

Што се случува за време на бајпас операцијата на срце?

Операцијата на срцев бајпас се изведува под општа анестезија, што значи дека ќе ви бидат дадени лекови пред операцијата за да се опуштите и да ве натера да заспиете.

Штом ќе заспиете:

• Во грлото се поставува цевка за дишење до белите дробови
• Уринарниот катетер се внесува во вашиот мочен меур – за да не треба да одите до тоалетот, но и да се процени количината на урина

Вашиот лекар ќе:

Пристапи до вашето срце – преку засек низ градната коска (стернумот).
Користи вени исечени од ногата, ѕидот на градниот кош или раката – за да послужат како бајпас на срцето.
Запре со работа вашето срце на кратко додека графтите се прикачени на вашето срце – вашето тело може да биде поврзано со машина за срце-бели дробови за да ја одржува циркулацијата на крвта низ вашето тело за време на операцијата.
Рестартира срцето и ќе ве симне од машината срце-бели дробови – дозволувајќи крвта да циркулира назад во срцето.
Вообичаено операцијата трае 3-4 часа.

Што се случува по операцијата на срцев бајпас?

По операцијата за срцев бајпас, ќе поминете еден или два дена во Одделот за интензивна нега, каде што ќе бидете поврзани со машини за да го проценат вашето срце, крвен притисок, телесна температура и дишење.