Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

03.04.2024

Минимално инвазивни решенија за гинеколошките проблеми

Во текот на животот, секоја жена, може да се соочи со репродуктивен проблем кој бара соодветна евалуација и решение кое понекогаш вклучува и оперативен зафат. Дел од состојбите за кои може да биде потребна хируршка интервенција се: цисти на јајници, фиброиди односно миоми, абнормално утерино крварење, карлична болка или конгенитални аномалии на репродуктивниот тракт. Класичната операција изведена со традиционален рез на кожата на абдоминалниот ѕид, секогаш е поврзана со подолг престој во болница, поголема постоперативна болка, поголемен хируршки ризик и подолг период на опоравување.

За среќа модерната медицина нуди и минимално инвазивни опции кои овозможуваат решавање на проблемот без големи оперативни зафати. Пациентите во овој случај ја напуштаат болницата на денот на операцијата или следното утро со помала постоперативна болка и потреба од аналгезија.

Што е минимално инвазивна гинеколошка хирургија?

Минимално инвазивната хирургија е хируршки пристап во кој се користат мали засеци на кожата, или паак се процедури без рез бидејќи целата интервенција се изведува по вагинален пат со помош на специјализирани алатки (инструменти и камера) со кои се извршува самата операција.

Во овој вид на хирургија спаѓаат следниве минимално инвазивни гинеколошки процедури:

Хистероскопска хирургија

Хистероскопијата користи мал, тесен телескоп (хистероскоп) за да ја визуелизира шуплината на матката без потреба од било какви резови и има минимално време на опоравување. Хистероскопијата често се изведува кога се бара причината за абнормално, ирегуларно, обилно крварење од утерус, како и за отстранување на миоми кои проминираат во шуплината на матката, полипи, присутни интраутерини атхезии од предходни процедури, како и во решавање на конгенитални аномалии на утерусот и вагината во вид на прегради. Специјализираните хистероскопи овозможуваат третман на овие состојби без хируршки рез, преку вагинален пристап.

Хистероскопската техника наречена ендометријална аблација е третман за обилни менструални крварење кои доведуваат до хронична анемија кај пациентката, и со оваа минимално инвазивна процедура кај одредени пациентки може да се заобиколи потребата за хистеректомија, односно со решавање на проблемот со обилното крварење пациентката не мора да се подложи на отстранување/вадење на матката.
Потребно е да се истакне дека во одредени случаи може да се примени минимално инвазивна хистероскопска процедура наместо хистеректомија.

Апсолутно е пожелно бидејќи постојат состојби кои денес може да се третираат со минимално инвазивна хирургија без потреба од хистеректомија.
Секоја пациентка, секој проблем е индивидуален, па така и консултацијата, решението треба да биде прилагодено на индивидуалните потреби, секако со пронаоѓање на најсоодветната опција и изготвување на персонализиран план за третман.

Лапароскопска хирургија

Оваа техника се покажа како ефикасен третман кој резултира со пократок престој во болница, помала болка, пократок период на опоравување и побрзо враќање на секојдневните активности.
Лапароскопијата користи мал телескоп и специјално дизајнирани инструменти кои преку мали резови на абдоминалниот зид се пласираат во абдоменот, при што се визуелизират внатрешните органи. Лапароскопот (камера) испраќа слики во живо на видео монитор, што му овозможува на хирургот да ја визуелизира анатомијата и да изврши сложени операции со минимална траума на пациентот.

Кои се болестите кои може да се коригираат со лапароскопија?

Лапароскопската хирургија може да биде соодветна за евалуација и третман на карлична болка, присутни адхезии или ендометриозни жаришта, миоми на матката, цисти на јајниците, ектопична бременост. Лапароскопијата е исто така најчесто користен пристап за безбедно отстранување на матката или јајниците.

Вагинална хирургија

Ова е најминимално инвазивниот пристап при сериозна гинеколошка хирургија. Ги има сите предности за закрепнување поврзани со лапароскопската и хистероскопската хирургија, а при нејзина апликација нема видливи резови на абдоминалниот зид.

Процедури кои влегуваат во минимално инвазивна хирургија:

  • Постапка за ексцизија на дел од цервиксот со јамка (LEEP) и конизација
  • Дијагностичка, оперативна хистероскопија и лапароскопија
  • Ендометријална аблација
  • Лапароскопска стерилизација
  • Хируршки третман на ектопична бременост
  • Хируршки третман на ендометриоза
  • Хируршки третман на фиброиди на матката
  • Хируршки третман на вродени аномалии на гениталните органи
  • Хируршки третман на нарушувања на вулвата
  • Вагинална, лапароскопска хистеректомија

Закажете го вашиот преглед или консултација кај д-р Ирена Андонова, специјалист гинеколог- акушер, на телефон: 02/3091-484 или на е-маил irena.andonova@zmc.mk.
Посветени сме на обезбедување целосна грижа за нашите пациентки, заедно да дојдеме до третман кој најдобро одговара на вашата состојба, ниво на удобност и начин на живот.