Закажете преглед

Закажи преглед

Почитувани,

Користејќи ги дигиталните информациски и комуникациски технологии, Zan Mitrev Clinic обезбеди електронски пристап до здравствените услуги кога не е потребна или можна Ваша лична посета.

Воведуваме online консултација, советување со лекар специјалист од одредена област во траење од 10 минути која е овозможена преку видео комуникација.

За време на видео разговорот, лекарот може да ве советува за терапијата, да предлага стратегии за домашна нега или да препорача дополнителни медицински испитувања.

Закажете online консултација преку нашата интернет страница www.zmc.mk или на следниот линк zmc.tiktak.mk

Со почит,

Zan Mitrev Clinic

389 2 3091500

Последни новости од нашата клиника

Назад до Блог

29.10.2019

Отстранување на крајниците: Кога се отстрануваат и како тоа се прави во нашата клиника

Тонзилоаденоидектомија претставува хируршка процедура со која се отстрануваат палатиналните тонзили (крајниците) и аденодните вегетации (трет крајник) од ждрелото и сводот на ждрелото (епифарингс). Палатиналните крајници и третиот крајник се акимилација на лимфно ткиво сместено во ждрелото помеѓу предниот и задниот непчен лак и на сводот на ждрелото (епифарингс).

Најчести причини за оперативен третман на крајници:

 • Чести рецидивирачки ангини (3 во една година)
 • Повторливи перитонзиларни абсцеси
 • Назначена хиртрофија на крајниците (која прави опструкции)
 • Отежнато дишење на нос и дишење со отворена уста
 • Хрчење при спиење и Sleep apnea,
 • Доколку честите инфекции влијаат на појавата на чести инфекции на средното уво и намален слух (акутни воспаленија, секреторен отит
 • Клицоносителство, крајниците како жариште (фокус) за инфекции на други органи-(нефритис реуматска треска, алопеција) кога е докажано дека се причина за foetor ex ore.

За да се постави правилна индикација за тонзилоаденоидектомија потребно е да се земе добра анамнеза и да се направат следниве испитувања:

 • ОРЛ преглед (орофарингоскопија, предна риноскопија, отоскопија)
 • Фиберназоепифарингоскопија, брис од нос и грло, ККС со CRP о АСО
 • Тимпанометрија и аудиометрија
 • Полисомнографија (за дијагноза на sleep apnea)

Во Zan Mitrev Clinic оперативните интервенции на крајниците се изведуваат во општа ендотрахеална анестезија со посебен инструмент ULTRACISION-HARMONIC SCALPEL при што се намалува времетраењето на операцијата како и болката и крвавењата во постоперативниот период.

Закажете преглед на 02 / 30 91 484