Едноставни совети кои значително ќе го подобрат здравјето на вашето срце.

Дневна доза здравје

јули 07,2016

Многу луѓе велат дека иако сакаат да внимаваат на здравјето на своето срце сепак не се доволно мотивирани да вежбаат редовно или да направат некакви промени во исхраната. За среќа, понекогаш и малите промени може да дадат големи резултати.

Еве неколку едноставни совети кои значително ќе го подобрат здравјето на вашето срце.

Со самиот факт што се заинтересиравте да го прочитате овој краток течст веќе правите мало чекорче напред за вашето срце. Ако се потрудите да ги исполните следниве едноставни совети, многу е веројатно дека вашето срце ќе ви возврати со подобро здравје.

Еден од најважните чекори за срцето е да вклучите еден час вежбање во текот на неделата. Да, само еден час активно вебање ќе направи значително подобрување. Секако, колку повеќе вежбате толку подобро ќе биде како за срцето така и за целиот организам. Затоа, размислете озбилно. Само еден час неделно – не е многу, нели, а придобивките се големи.

Стручњаците разработиле едноставен план со кој потврдиле дека значително се подобрува здравјето на кардиоваскуларниот систем, а со тоа и на целиот организам. Еве што препорачуваат тие:

Јадете 5 – Јадете пет порции овошје и зеленчук дневно за да го енергизирате срцето. Започнете со појадок и вклучете една порција овошје или зеленчук. Помеѓу оброците повторно каснете некое овошје или зеленчук. Стекнете навика во оброците да имате и по некое овошје или зеленчук. Не бидете преокупирани со храната која не треба да ја јадете. Потрудете се во текот на денот да имате најмалку пет порции овошје или зеленчук.
Движете се 10 – Додадете 10 минути дополнителна умерена физичка активност на она што го правите во текот на денот. Иако препоралите се тоа да бидат 30 минути, сепак и 10 минути веќе прават разлика. На пример, неделно вежбање од 60 до 90 минути го намалува ризикот од срцева болест за половина. Овој влог во вашето здравје ќе ви се исплати, не се двоумете. Затоа, шетајте, користете ги скалите и вежбајте било каква физичка активност – ДВИЖЕТЕ СЕ. Многу од луѓето откако ќе започнат со редовно вежбање, со текот на времето го интензивираат вежбањето што е знак дека нивната кондиција почнала да се подобрува.

Спијте 8 – Квалитетниот сон е добар за здравјето на срцето. Многу луќе (особено младите) посветуваат малку внимание на спиењето иако тоа е мошне важно. Пробајте во наредните две недели да спиете добро и квалитетно по осум часа. Вистина е дека потребите за сон кај луѓето се различни, но осум часа е добра бројка за ориентирање.

Лекарите предлагаат овие три правила да пробате да ги практикувате барем две недели – сите заедно, секако – пред да почнете со некој подетален план за подобрување на срцевото здравје. Се разбира дека може да останете и на овие три препораки. Суштината е да почнете да правите промени во интерес на вашето здравје и да се придржувате до нив – тие да станат дел од вашиот начин на живот.