Годишен васкуларен состанок 2012 во Вашингтон, САД

Дневна доза здравје

јули 07,2012

Годишен васкуларен состанок 2012 во Вашингтон, САД

Од 6 до 10 јуни во Вашингтон, САД, се одржа најголемиот годишен состанок за васкуларни хирурзи во светот организиран од страна на Здружението за васкуларна хирургија со повеќе од 2000 учесници. Програмата на конгресот започна со постдипломски циклус на предавања. По што следеше официјално отворање на конгресот, со прелиминарни сесии и обраќање на претседателот на здружението Ричард Камбриа. Исто така беа отворени и штандовите на производителите каде се одржаа и симулации за едноваскуларен третман на аневризма на абдоминална аорта и торакална аорта.

На крајот на конгресот следеше испит за примена на ултразвук во дијагностика на васкуларните заболувања, со опишување на принципите на работа на ултразвукот, детално објаснување на дијагностиката и презентација и решавање на клинички случаи.

Како претставник од Филип Втори на овој конгрес беше др. Никола Христов.