Кои се соодветни вежби за мене?

Дневна доза здравје

септември 09,2023

Вежбањето е од суштинско значење за да го зачувате вашето срце и за да живеете здраво. Зошто? Нашите тела се така создадени, потребна е физичка активност, а долгорочната изложеност на седентарен живот реално ни прави проблеми. Недостатокот на физичка активност е главен фактор на ризик за појава на кардиоваскуларни болести.

Кои се препораките?

  • Практикувајте најмалку 150 минути неделно аеробна активност со умерен интензитет или 75 минути неделно силна аеробна активност. Можете да примените и комбинација од двете, по можност распоредени во текот на неделата.
  • Додадете активност со умерен до висок интензитет најмалку 2 дена неделно со цел зајакнување на мускулите (пример: отпор или тегови).
  • Поминувајте помалку време седејќи. Дури и активности со умерен интензитет може да неутрализираат дел од седентарините ризици.
  • Добијте уште поголеми придобивки со тоа што ќе бидете активни најмалку 300 минути (5 часа) неделно.
  • Зголемете ја количината и интензитетот на физичка активност постепено со текот на времето.

Всушност, согласно стандардите за вежбање на Американското здружение за срце од 2013 година – „Вежбањето може да се категоризира како превентивен медицински третман, односно како пилула што треба да се зема речиси на дневна основа“.