Крипторхизам

Дневна доза здравје

јули 07,2016

Што е крипторхизам?
Тестис кој што не се спуштил во својата ложа во скроталната кеса се вика неспуштен тестис. Најчесто е едностран, а може да бидат зафатени и двата тестиса билатерално.
Причини
Точната причина за оваа појава не е доволно разјаснети. Комбинација на генетските фактори, мајчиното здравје за време на бременост како и факторите на околината се главни причини кои доведуваат до промена на хормоналните нивоа, физичките промени како и проемни на нервните структури. Сите овие фактори заедно се одговорни за спуштање на тестисот.
Симптоми
Скроталната кеса е празна. На палпација, на допир, не се палпира тестисот.
Лечење
Цел на лечењето е тестисот да се постави во неговата ложа во скроталната кеса.
-Оперативно – орхипексија
-Хормонски со хорионски гонадотропин.
Како се поставува дијагноза
-Клинички, објективен наод на празна скротална кеса
-Кариотип и хормонски статус ско кој ќе се исклучи можноста од анорхија ( комплетно отсуство на тестис)
-Ултразвучен преглед
Пишува д-р Горан Јовиќ -уролог