Нашиот тим за ортопедија и трауматологија

Дневна доза здравје

декември 12,2022

Во Клиничката болница Жан Митрев една од водечките специјалности е ортопедијата. Нашиот тим е составен од искусни специјалисти: д-р Сашо Младеновски-ортопедски хирург; проф. д-р Константин Митев-специјалист по општа хирургија и супспецијалист трауматолог и проф. д-р Славчо Стојменски специјалист по општа хирургија, супспецијалист по трауматологија.

Едуцирани во врвни европски центри за најсовремен оперативен третман на оштетувањата на мускулно-скелетниот систем: минимална инвазивен третман на скршеници на коските, артроскопска хирургија, протетска замена на зглобови (колк, колено, рамо, лакт), третман на болести на рбетен столб, детска ортопедија, туморска патологија на коски и меки ткива како и регенеративна медицина со апликација на ПРП, матични клетки и хијалуронска киселина.

Што е ортопедија?

Ортопедијата е медицинска специјалност која се занимава со третман на коски и мускули. Ортопедската хирургија е гранка на медицината која се занимава со болести, повреди и состојби на мускулно-скелетниот систем кои се однесуваат на телесните мускули и скелет. Ова ги вклучува зглобовите, лигаментите, тетивите и нервите.

Кој лекува ортопедски состојби?

Доколку имате проблем со коските, зглобовите или мускулите потребно е да пристапите кон лекување на ортопедската состојба.
Вообичаено лекарот од примарна здравствена заштита може да ја дијагностицира болеста, по што треба да ве упати кај субспецијалист трауматолог или доктор ортопед.

Ортопедски хирург – трауматолог

Ортопедите и трауматолозите се едуцирани за лекување на патологија на мускулно-скелетниот систем. Тие можат да дијагностицираат состојби на коските, мускулите, зглобовите, тетивите или лигаментите. Тие, исто така, можат да лекуваат повреда, да обезбедат рехабилитација и да советуваат како да се спречи понатамошно оштетување на заболената област.

Нашиот тим ортопеди и трауматолози располага со мултидисциплинарно знаење од сите проблеми поврзани со мускулоскелетниот систем, а долгогодишното нивно искуството и примената на напредните дијагностички и оперативни процедури овозможуваат најсовремен третман на политрауматизирани пациенти на кои им е е загрозен животот.

За да закажете преглед може да се јавите во нашиот контакт центар на 02/3091-484.