Први кардиохируршки операции на деца во Македонија

Дневна доза здравје

ноември 11,2012

Први кардиохируршки операции на деца во Македонија

На 10.09.2012 започна нова ера во развојот на детската кардиохирургија. Долгогодишната соработка со Фондот за Здравствено Осигурување даде позитивни резултати формирајки посебна ДРГ група која ке ги покрива оперативните трошкови за корекција на вродените срцеви мани кај деца постари од 9 месеци.Академик Жан Митрев направи корекција на вродени срцеви мани кај три деца на возраст од 6, 10 и 15 годишна возраст, чиишто трошкови беа комплетно рефундирани според новоформирана ДРГ група. На официјалната посета од страна на директорите на ФЗОМ м-р Маја Парнарчиева Змејкова и Џемали Мехази, академик Жан Митрев им ги претстави децата, кои се во одлична здравствена состојба со сосема уреден постоперативен тек.

Get the Flash Player to see this player.

Во своето 12-годишно постоење Филип Втори направи комплетна подготовка на високо едуциран кадар,и најсовремена техничка опрема за дијагностика и третман на вродените срцеви мани. До сега третирани се 638 пациенти со вродени срцеви мани,од кои 375 со хируршки интервенции и 263 со интервентни процедури

Целта е детската популација да добие побрза здравствена услуга, да ја добие дома, семејствата да ги избегнат трошоците поврзани со патувањата за лекување во странство и постоперативно да ја следат нивната здравствена состојба во ПЗУ Филип Втори.