Што може да направите за да го намалите ризикот од кардиоваскуларни болести (КВБ)?

Дневна доза здравје

ноември 11,2023

Јадете здрави и урамнотежени оброци

Здравата исхрана треба да вклучува широк спектар на непреработена и свежа храна, многу овошје и зеленчук (најмалку пет порции секој ден), цели зрна, јаткасти плодови и храна со ниска содржина на заситени масти, шеќери и сол. Внимавајте на преработената храна, која често содржи високо ниво на сол, и пијте многу вода!

Вежбајте редовно

Потребни се само 30 минути физичка активност со умерен интензитет, пет дена во неделата, за да го подобрите и одржите вашето здравје. Возрасните (од 18-65 години) и постарите (65+) задолжително треба да си постават цел да имаат најмалку 150 минути физичка активност со умерен интензитет, или најмалку 75 минути физичка активност со висок интензитет, во текот на една седмица. Децата и адолесцентите треба да практикуваат најмалку 60 минути физичка активност со умерен до енергичен интензитет секој ден.

Одржувајте здрава телесна тежина

Намалувањето на ризикот од прекумерна тежина и дебелина обично вклучува намалување на бројот на консумирани калории од масти и шеќери, а за сметка на тоа зголемување на делот од дневниот внес во фома на овошје, зеленчук, цели зрна и јаткасти плодови и редовно вежбање. Најмалку 60 минути вежбање неколку денови во неделата, ќе ви помогне да одржите здрава телесна тежина.

Избегнувајте употреба на тутун

Ако престанете да пушите, ризикот од коронарна срцева болест ќе се преполови во рок од една година и ќе се врати на нормално ниво со текот на времето. Избегнувајте средини исполнети со чад: изложеноста на пасивно пушење значително го зголемува ризикот од срцев удар. Сите форми на тутун се штетни и не постои безбедно ниво на изложеност на тутун. Ако имате проблем да се откажете од тутунот, разговарајте со вашиот лекар за креирање на план откажување кој ќе одговара на вашите потреби.

Избегнувајте алкохол

Не постои безбедно ниво на пиење алкохол, а штетните ефекти на алкохолот многу ги надминуваат сите потенцијални заштитни придобивки. Доколку пиете помалку, може да го намалите ризикот од КВБ. Доказите покажуваат дека идеална ситуација за здравјето е да не пиете воопшто. Дури и умерените алкохоличари забележуваат здравствени придобивки кога ќе престанат да пијат алкохол.

Управувајте со стресот

Стресот може да предизвика стегање на артериите, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, особено кај жените.

Контролирајте ги вашите параметри

Редовното следење на крвниот притисок, нивото на холестерол и шеќерот во крвта е важно за да се одреди и контролира ризикот од развој на кардиоваскуларни болести.

Земајте ги вашите лекови како што е пропишано

Ако имате поголем ризик од развој на срцеви заболувања или мозочен удар, можеби ќе треба да земате лекови за да го намалите ризикот. Тие може да вклучуваат статини за намалување на нивото на холестерол во крвта, ниски дози на аспирин за спречување на згрутчување на крвта, инсулин за дијабетес и таблети за намалување на крвниот притисок. Земете ги лековите што ви ги препишал вашиот лекар и погрижете се да се придржувате до термините и дозите.

Препознајте ги предупредувачките знаци

Колку побрзо се побара помош, толку се поголеми шансите за целосно закрепнување.

За сите проблеми со здравјето на Вашето срце, закажете консултација на 02 3091 484