SHËRBIMET MJEKËSORE

RADIOLOGJI

Diagnostikimi dhe sëmundjet e gjirit

 • Ekografia e gjirit
 • Mamografi dixhitale
 • Ekzaminim mamografik 2D dhe 3D (tomosinteza)
 • Biopsi aspiruese me gjilpërë të hollë nën kontrollin me ultratinguj
 • Biopsi Core nën kontrollin me ultratinguj
 • Magnet i gjirit
 • Trajtim kirurgjikal i gjirit

Ekografia e gjirit

Kjo metodë, e cila përdor valët e ultratingullit, analizon strukturën e gjirit, zbulon kistet, ndryshimet inflamatore në gji dhe është metoda fillestare për diagnostikimin e kancerit të gjirit. Metoda është gjithashtu e sigurt për gratë shtatzëna sepse nuk përdor rreze X.

Mamografia

Mamografia është një ekzaminim radiologjik jo-invaziv i gjirit që përdoret për të zbuluar tumoret dhe ndryshimet e tjera që janë shumë të vogla për t’u palpuar (prekur).

Mamografia 2D – mamografia dixhitale është një metodë radiologjike e cila, ndryshe nga mamografia klasike, ka një dozë më të ulët rrezatimi për pacientin rreth 30-40%, dhe dixhitalizimi i imazhit siguron vizualizim më të mirë të mikrokalcifikimeve dhe deformimit arkitektonik të gjirit, dhe e gjithë kjo është një avantazh për zbulimin e kancerit të gjirit në fazë më të hershme.

Mamografia 3D – tomosinteza – zvogëlon numrin e gjetjeve false pozitive. Tomosinteza është veçanërisht e dobishme tek gratë me inde të dendura të gjirit. Siguron zbulimin e hershëm të kancerit me një pamje të qartë të lezionit dhe redukton numrin e biopsive të panevojshme. Tomosinteza mund të kryhet si imazh shtesë me anë të mamografisë konvektive ose si një metodë e pavarur. Tomosinteza rrit mundësinë e zbulimit të kancerit rreth 30-40%.

Rezonanca magnetike e gjirit

Imazhi me rezonancë magnetike është një modalitet diagnostik joinvaziv që përdoret kryesisht tek gratë me dyshim të kancerit të gjirit ose tashmë të zbuluar me anë të procedurave të mëparshme diagnostikuese dhe asistencë në vlerësimin e madhësisë së tumorit, si dhe për të përcaktuar multifokalitetin e tumorit dhe për të kontrolluar praninë e tumorit në gjirin tjetër.

Biopsia e gjirit e kontrolluar me ultratingullit

Biopsia e gjirit e kontrolluar me anë të ultratingullit ndihmon në gjetjen e tumefaktit dhe marrjen e mostrës së indit për analizë patohistologjike. Është më pak invazive se biopsia kirurgjikale, lë një shenjë të vogël ose që nuk bie në sy aspak dhe nuk përdor rrezatim jonizues.

 • Biopsia e aspirimit me gjilpërë të hollë, ku një age shumë e hollë përdoret për të nxjerrë lëngun ose qelizat nga zona jonormale
 • Biopsia Core me anë të së cilës merret mostër nga indi i gjirit

Diagnostikimi dhe sëmundjet e gjirit

Osteodensitometria (DXA)

Osteodensitometria është një pajisje e sofistikuar që mat dendësinë e kockave – sa të forta janë kockat – dhe është e vetmja mënyrë për të ditur me siguri nëse keni osteoporozë.

Përdoret jashtëzakonisht shumë tek gratë pas menopauzës dhe kryhet një herë në vit për të monitoruar shëndetin e kockave të tyre. Përveç përcaktimit të shëndetit të kockave dhe rrezikut të frakturës për shkak të osteoporozës, osteodensitometria monitoron efektin e trajtimit. Skanimi DXA fokusohet në dy zona kryesore – këllku (pelvisi) dhe shtylla kurrizore. Procedura është e sigurt, jo invazive dhe përdor nivele të ulëta të rrezeve X.
E gjithë procedura zgjat 10-15 minuta.

Osteodensitometria (DXA)

Diagnostikimi radiografik dhe ultrasonografik

Diagnoza radiografike dhe ekzaminimi ultrasonografik

 • Radiografi native e skeletit
 • Radiografi native e mushkërive
 • Radiografi native e barkut

 • Radiografi native e traktit urinar
 • Urografi intravenoze për vizualizimin e sistemit ekskretues të traktit urinar
 • Ekzaminim ultrasonografik (I gjirit, tiroides, indeve të buta dhe barkut).

Diagnostikimi radiografik dhe ultrasonografik

Diagnostikimi me anë të tomografisë së kompjuterizuar (CT)

1. Procedurat e ndërhyrjes

 • Biopsi të kontrolluara me anë të CT
 • CT – PRT terapi periradikulare
 • KT – Drenim (kullim)

2. Procedurat diagnostike:

 • Koronografi CT
 • Grafografi CT
 • CT e zemrës (sëmundjet dhe anomalitë kongjenitale)
 • CT e aortës
 • CT angiografi e arterieve karotide dhe cerebrale
 • CT e arterieve periferike
 • CT venografi (venat e mëdha)
 • CT e kafkës dhe trurit
 • CT e toraksit
 • CT e barkut dhe pelvisit
 • CT skeletore tek pacientët me politraumë dhe/ose tumore
 • Kolonografi CT (kolonoskopi virtuale)
 • Bronkoskopi CT (bronkoskopi virtuale)

Diagnostikimi me anë të tomografisë së kompjuterizuar (CT)

Diagnostika me rezonancë magnetike

 • MRI e trurit, me difuzion dhe spektroskopi
 • MRI e hipofizës
 • MRI e orbitave
 • MRI e të gjithë shtyllës kurrizore (pjesën cervikale, torakale dhe lumbale)
 • MRI e kyçeve (lëndimet sportive)
 • MRI e pjesës së sipërme të barkut (abdomenit)
 • MRCP – Colangiopancreatografia (fshikëza e tëmthit, kanalet biliare dhe kanali pankreatik)

 • Enterografi me MRI (në zorrën e hollë)
 • Urografi me MRI
 • MRI e pelvisit sëbashku me këllçet
 • MRI e mitrës dhe vezoreve
 • MRI e rektumit
 • MRI e prostatës
 • Fistulografi me MRI
 • Angiografi me MRI (MRA) e arterieve cerebrale dhe periferike
 • MRI e gjirit
 • MRI e zemrës

Rezonanca magnetike

Rezonanca magnetike e zemrës përfaqëson një metodë unike të sofistikuar për karakterizimin e miokardit pa rrezatim, me ose pa përdorimin e një agjenti kontrasti. Rezonanca magnetike e zemrës përdoret në diagnostikimin e shumë sëmundjeve të zemrës, ishemike dhe jo ishemike, tek pacientët me lloje të ndryshme të insuficiencës kardiake, në inflamacionin e miokardit dhe perikardit, diagnostikimin e mpiksjes së gjakut, tumoreve në zemër, defekteve të lindura dhe defekte të fituara të zemrës.
Përdoren protokolle që janë specifike për çdo lloj sëmundjeje. Prandaj para rezonancës magnetike të zemrës është e nevojshme të bëhet ekzaminimi ekokardiografik dhe të dihet qëllimi i ekzaminimit.

Metoda e rezonancës magnetike të zemrës aplikohet në Spitalin Klinik Zhan Mitrev që nga viti 2018. Deri më tani janë bërë rreth 2000 teste.
Vitet e fundit aplikojmë edhe rezonancën magnetike të zemrës me perfuzion, e cila synon të përcaktojë sëmundjen ishemike të zemrës, qëndrueshmërinë e miokardit, tregon nevojën për rivaskularizimin, si dhe vlerësimin e funksionit mikrovaskular.
Përveç zemrës, kjo metodë vizualizon edhe strukturat ekstrakardiake në gjoks dhe bark.

Rezonanca magnetike e zemrës është një përpjekje ekipore e teknikut të radiologjisë, radiologut, kardiologut dhe sigurisht pacientit. Ekzaminimi zgjat 30-45 minuta, në varësi të protokollit dhe bashkëpunimit me pacientin.
Në spitalin klinik Zhan Mitrev, rezonanca magnetike kardiake është një metodë e përditshme në punën e mjekut kardiolog. Me këtë metodë, ne mundësojmë një qasje të detajuar, gjithëpërfshirëse për çdo pacient individualisht.

Diagnostika me rezonancë magnetike

Angiografi

 • Flebografi
 • Fistulografi (kolangjiografi, HSG)
 • Pielografi retrograde (RPG)
 • Angiografi selektive diagnostike periferike dhe viscerale

 • Stentim i arterieve periferike
 • Embolizimi
 • TEVAR (riparimi i aortës endovaskulare torakale)
 • TACE (kemoembolizimi transarterial)

Angiografi

Mjekë të tjerë nga ky departament

Zvonko Atanasov

Zvonko Atanasov

Specialist në radiodiagnostikë

zvonko.atanasov@zmc.mk

Shihni profilin
Afrim Halimi

Afrim Halimi

Specialist në radiodiagnostikë

afrim.halimi@zmc.mk

Shihni profilin
Magdеlena Popovska Cvetkova

Magdеlena Popovska Cvetkova

Radiologe

magdelena.popovska@zmc.mk

Shihni profilin
Mimoza Tolevska

Mimoza Tolevska

Radiologe

mimoza.tolevska@zmc.mk

Shihni profilin
Lidija Veljanovska Kirixhievska

Lidija Veljanovska Kirixhievska

Spec. Pas radiodiagnostikes

lidija.veljanovska@zmc.mk

Shihni profilin
Elena Pizhulla

Elena Pizhulla

Radiologe

elena.pizula@zmc.mk

Shihni profilin