Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

28.03.2022

Инконтиненција или неволно испуштање на урина

Неволното истекување на урината од мочниот меур познато уште како инконтиненција е проблем со кој се соочуваат голем број жени. Иако како состојба не е болно, сепак претставува хигиенски односно социјален проблем за пациентот кому реално му е загрозен начинот на живеење и функционирање – вели проф. д-р Васил Илиев, специјалист по гинекологија и акушерство во Клиничката болница Жан Митрев.

Во тој контекст најчести се два типа на инконтиненција на урина и тоа: стрес инконтиненција и ургентна инконтиненција.

Стрес инконтиненција

Стрес инконтиненција на урината (СИУ) е неволна загуба на урината која настанува при кивање, кашлање, смеење. Стрес инконтиненцијата може да биде предизвикана од пореметување на анатомијата или од дисфункционалност на сфинктерот (мускулот затварач на мочниот меур).

Анатомска дислокација/пореметување доаѓа како резултат на ослабување на анатомските структури кои одржуваат нормална позиција на мочниот меур и мочниот канал.

Како се дијагностицира?

Со помош на соодветни, наменски испитувања кои имаат за цел да ја утврдат причината, типот и сериозноста на инконтиненцијата. Постојат три нивоа на изразеност на уринарнати инконтиненција кои се одредуваат согласно степенот на цврстина, односно слабост на предниот вагинален ѕид, спуштеноста на мочниот меур, како и други можни анатомски нарушувања.

Самиот преглед кој служи за откривање на овие параметри е преглед на карлицата и тој се состои од проценка на состојбата на мускулите на карличното дно и интегритетот на потпорниот апарат на мочниот меур и мочниот канал како и постоење на пролапс на мочниот меур (цистоцела), матката, вагината.

Каква е терапијата

Се изведува така наречен Маршалов тест (стрес проба) за докажување на инконтиненцијата. Доколку е потребно се прават и дополнителни иследувања: уретоцистоскопија, цистографија, уродинамски иследувања, електромиографија итн.

Социјално-медицинските, хигиенските и психолошките последици од инконтиненцијата може да бидат многу сериозни. Тешките форми на инконтиненција условуваат изолација на пациентот од социјалната средина. Но, најважно е дека постојат неколку видови на можни решенија.

  • Конзервативна терапија: се заснова на зајакнување на мускулите на карличното дно, и е препорачлива кај најлесниот степен на инконтиненција на урина. Како дел од оваа терапија спаѓаат: Кегеловите вежби, магнетна и електрична стимулација на мускулите на карличното дно и некои други опции.
  • Хируршка терапија: Минимално инвазивните така наречени sling операции, при кои се поставуваат ленти од специјален хируршки материјал кои служат за затворање на уретралниот сфинктер. Овој тип на операција се изведуваат со минимален (8 до 9mm) вагинален рез и даваат извонредни резултати. Овие оперативни зафати се сметаат за златен стандард во третманите за стрес инконтиненцијата на урина. Хоспитализацијата е куса и трае само еден ден.

Ургентна инконтиненција

Преставува тип на неволно испуштање на урината при што жената одеднаш чуствува потреба за мокрење и не може да го одложи уринирањето, при што се случува истекување на урина односно народски кажано се подмочува. Ненадејната потреба се јавува како резултат на силен спазам на мочниот меур кој настанува како реакција на различни стимуланси, како течење на вода од чешма, миње раце, но и без стимуланс.

Главен причинител на овој тип инконтиненција се рецидивни инфекции на долниот уринарен тракт, повреди на мускулите или на нервите на мочниот меур, дијабетес, тумори на вратот на мочниот меур, камен во мочниот меур и друго.

Каква е терапијата?

Лекувањето е комбинирано. Се користат медикаменти и електро или магнетна стимулација за спречување на неволни и неинхибирани контракции на мускулите на мочниот меур и за зголемување на неговиот капацитет.

Поради фактот што оваа ситуација е нелагодна и често пати знае да предизвика непријатност и срам, дел од жените ја прифаќаат како таква и не ја пријавуваат кај својот гинеколог. Ние советуваме без предрасуди и срам да консултираат гинеколог кој ќе го препорача вистинското решение за да се постигнат посакуваните ефекти, односно долгорочно решавање на оваа состојба.

Доколку имате уринарна инконтиненција, многу е важно да се јавите кај вашиот лекар и да побарате соответен третман. Во Клиничката болница Жан Митрев го имаме најдобриот тим на гинеколози со долгогодишно искуство во третманот на проблемите со урогениталниот тракт како и сите гинеколошки состојби кои преку индивидуален пристап ќе ви го понудат најдоброто медикаментозно или хируршко решение.