Гинеколошки преглед…Како и Кога?

Дневна доза здравје

март 03,2019

Со почеток на сексуалниот живот, секоја девојка и жена треба да  оди на преглед кај гинеколог најмалку еднаш годишно.

Овие прегледи се многу важни бидејќи на  тој начин навремено може да се реагира доколку гинекологот забележи некои промени на репродуктивните органи и со тоа брзо и навремено да се лекуваат. Гинеколошките преглед се состојат од преглед на надворешните гениталии, вагинален преглед, Пап тест, колпоскопија и ултразвучен преглед.

За време на гинеколошкиот преглед се прави анамнеза и по прегледот со добиените резултати, гинекологот ќе даде препорака за следна контрола или ке препише терапија.

Задолжителни  гинеколшки прегледи се препорачуваат при следниве проблеми:

– доколку се забележат промени во менструланиот циклус (зачестеност, обилност или болки);

– кај болки во долниот дел на абдоменот, зголемен вагинален исцедок, абнормални наоди од ПАП тестот. Чести контроли се препорачуваат и доколку пацинетот користи хормонска терапија, бременост итн.

Посета на гинеколог е важна и по влегување во менопауза и престанок на менструално крварење бидејќи некои од туморите се почести во менопаузата.

Колпоскопија е дијагностичка процедура за гинеколошки преглед на надворешните гениталии, вагината и грлото на матката преку посебен уред за зголемување наречен колпоскоп. Со овој преглед можат да се дијагностицираат промени на вулва, вагина и грло на матка, кои што неможат да се видат со голо око, и врз основа на тоа да се одредат понатамошните постапки. Со оваа метода се надополнува ПАП брисот од грлото на матката и се стекнува целосен увид во неговото здравје. Прегледот се изведува како стандарден гинеколошки преглед, со помош на колпоскоп, кој е безболен и трае 3-5 мин.

Колпоскопија може да се прави при секој гинеколошки преглед, или кога постои причина како при абнормални резултати од ПАП тест, промени на грлото на матката во вид на ранички, при појава на крварење после однос, при постоење на полни брадавици, други промени на грлото на матката како полипи, воспаленија, бели промени, еритроплакии, по терапија или операција на грло на матка.

Во Zan Mitrev Clinic тимот на гинеколози проф. д-р Васил Илиевд-р Ирена Андовска и д-р Гордана Кипровска ви стојат на располагање за секакви консултации и прегледи.

Закажете:

1. Бесплатен гинеколошки преглед + ПАП тест – цена на пакет 1500 денари – (редовна цена 3500)
2.Бесплатен гинеколошки преглед + 30 % ПОПУСТ на ехо тест – цена на пакет 1680 денари – (редовна цена 4400)
3. Бесплатен гинеколошки преглед + 45 % ПОПУСТ на ПАП и ехо тест – цена на пакет  2200 денари – (редовна цена 5900)
* промоцијата важи од 01.03-31.03.2019