Спуштена бешика- проблем за кој има решение

Дневна доза здравје

август 08,2021


Мочниот меур е сместен во малата карлица и кај жените лежи на предниот дел на вагината. Оваа потпора со тек на времето може да ослаби и попушти, па мочниот меур да се спушти најпрво во вагината, а потоа и надвор од неа. Ваквото спуштање, може да предизвика бројни проблеми како што се чести уринарни инфекции, уринарни тешкотии, непријатност и стрес инконтиненција позната како подмочување. Истекувањето на урината предизвикано при кивање и кашлање, напнување и интимни односи, доведува до чести уринарни инфекции.

Постојат четири степени на спуштеност на мочниот меур:

Степен 1 ​​(благо спуштен): Само мал дел од мочниот меур паѓа во вагина.

Степен 2 (умерено спуштен): Мочниот меур упаѓа доволно за да може да го достигне влезот на вагината.

Степен 3 (сериозно спуштен): Мочниот меур излегува преку вагиналниот отвор.

Степен 4 (комплетно спуштен): Целиот мочен меур е испакнат и комплетно надвор од вагината; обично овој степен е комбиниран заедно со други форми на пролапс на гениталните органи (пролапс на матката, дебелото црево, цревата и тн.).

Третманот на овие пореметувања е исклучително успешен со примена на вагинална хируршка интервенција со минимална траума и краток престој во болница. Со ваквиот пристап се постигнува реконструкција на позицијата на мочниот меур, но се решаваат и останатите делови кои се спуштиле-вагината и/или матката кои се исто така засегнати во вакви случаи. Многу е важно и тоа што при оваа интервенција успешно се решава и тешкиот проблем со инконтиненција на урината што значајно го подобрува личниот имиџ, самоувереноста, интимниот живот како и воопшто квалитетот на живот кај една жена.

 

Проф. д-р сци. Васил  Илиев