Закажете преглед

Закажи преглед

00389 2 3091 484

Дневна доза здравје

Назад до Дневна доза здравје

05.03.2024

Лабиопластика

Изгледот на интимните делови од телото е особено сензитивна тема за жените и затоа на истата треба да и се пристапи внимателно. Ова се однесува на сите аспекти, без оглед дали се работи за визуелен или функционален проблем. Во оваа категорија спаѓаат и хипертрофичните (зголемени) мали срамни усни. Тие можат да бидат вродени и стекнати (по бременост, породување или да бидат резултат на нормалниот процес на стареење). Како такви, тие се јавуваат релативно често, но со различен степен на изразеност (поголем или помал). Тие се причина за непријатност, инфекции и избегнување на сексуалните активности кај жените и токму поради ова пациентките потребно е да се консултират со лекар.

Што е лабиопластика?

Лабиопластика е операција за корекција на зголемени мали полови усни. Таа преставува спој на гинеколошка и естетска пластична хирургија со цел реконструкција (намалување и обликување) на хипертрофични мали полови усни, како би го добиле својот природен анатомски изглед и функција. Лабиопластиката опфаќа и корекција на асиметрија, осносно кога зголемувањето е само од една страна.

Колку честo се применува лабиопластиката?

Последниве години, лабиопластиката станува често изведувана операција, како во светот, така и кај нас. Како дел од овој тренд на корекции се и останатите методи наменети за оваа регија, како што се избелување на интимна зона, вагинопластика, корекција на епизиотомија, стеснување на влез на вагина, аугментација на големите полови усни и нехируршки третман кој ветува зголемување на сексуалната возбуда и подмладување на вагината.

Зошто токму лабиопластика?

Хипертрофичните мали срамни усни не преставуваат само естетски проблем, туку можат да предизвикаат и функционални тегоби и нарушувања. Иако многу жени се раѓаат со големи, неправилни-асиметрични или хипертрофични мали усни, а кај некои проблемот може да биде предизвикан како резултат на породилна траума, гинеколошка операција, друга трауматска причина или природен процес на стареење, сепак доведуваат до истото незадовлоство.

Причините поради која се прави лабиопластиката можат да бидат:

  • незадоволство од своето тело и несигурност во интимните односи
  • проблем при одржување на лична хигиена
  • функционално нарушување на сексуалните односи
  • болка за време на сексуален однос
  • чувство на непријатност при носење одредени видови гардероба
  • пречка при спортски активности, а некогаш и при вообичаени, секојдневни активности кои предизвикуваат инфекција, чешање и сувост на интимната регија
  • оток на срамните усни, нивно вовлекување во вагината и последователни повреди

Без разлика на годините и причината која доминира, жените не треба да се срамат од овој проблем и не треба да го доживуваат како тривијален, бидејќи не е. Зголемените полови усни реално може да влијаат на квалитетот на животот, да ја намалат самодовербата, да оневозможат носење на посакувана облека (тесни хеланки). Исто така може да предизвикаат ограничување во однос на избирање на костим за капење и слободно однесување на плажа, базен и спортски терен, посебно кога се работи за интимните односи.

Лабиопластиката може да се направи кај сите жени, кои имаат проблем, освен кај малолетни девојчиња за што е потребна е согласност од родител.
Лекар специјалист од естетска гинекологија, пластична, реконструктивна и естетска хирургија, кој се судира со оваа проблематика треба да има разбирање за оваа состојба, како и за психолошките проблеми кои можат да ја придружуваат оваа состојба.

Како изгледа операцијата на малите полови усни?

Процедурата не е комплицирана, се изведува во локална анестезија и трае од околу 30 минути до 1 час. Се користи современа микрохируршка техника која подразбира многу мал и тенок рез, позади кој останува лузна како влакно од коса. Срамните усни се преобликуваат, а вишокот кожа и други ткива се отстрануваат по потреба.

Кога да се направи лабиопластика?

Оваа операција спаѓа во еднодневна хирургија и не бара посебни подготовки, како ни долг опоравок. Така што не е потребно многу планирање однапред, туку операцијата се прави кога на пациентката најмногу и одговара, се разбира во договор со хирургот.
Она што е важно да се напомене е дека како и при другите неургентни операции, така и оваа не треба да се изведува за време на бременост.

Локална или општа анестезија?

Лабиопластиката се изведува во локална анестезија и како таква е доста комфорна и безболна. Се е желба на пациентката, но конечната одлука доаѓа од хирургот и анестезиологот.

Дали лабиопластиката е опасна?

Оваа операција не припаѓа во операции кои носат ризик.

Како изгледа подготовката за операција?

Самата операција не бара сериозна подготовка. Претходат рутински предоперативни прегледи, истовремено потребно е да се направи комплетна крвна слика, како и биохемиски анализи и коагулационен статус. Се советува пред лабиопластиката е да се престане со терапија која предизвикува продолжено крварење.

Ризици и компликации

Компликациите од лабиопластиката се многу ретки, се случуваат за помалку од 1% од случаевите.
Компликациите со педантна оперативна техника може да се превенираат и намалат на минимум, а покрај тоа важно е пациентката да се придржува на советите од лекарот за постоперативната нега.

Резултати од лабиопластика и опоравок

илустрација на изглед на мали полови усни пред и по лабиопластика

Со лабиопластиката се постигнуваат одлични естетски и функционални резултати кои се видливи веднаш после операцијата.
Имајте предвид дека веднаш по операцијата не е дозволено спортување и физичко оптеретување. Со спортски и останати активности пациентката може да почне по вадење на конците и контролата. Конците се вадат меѓу седмиот и десеттиот ден, кога се прави и првата контрола.

Како да се оддржува хигиената после лабиопластиката?

Хигиената се одржува вообичаено, туширање со топла вода.

Дали лабиопластиката ја намалува осетливоста во интимната регија?

Напротив, пациентките кажуваат дека квалитетот на сексуалниот однос во значителна мера е подобрен после оваа операција.

Дали резултатите од лабиопластиката се трајни?

Резултатите од оваа операција се трајни.

Доколку ви е потребна консултација или преглед на располагање е д-р Виолета Николов – специјалист гинеколог акушер. За да закажете термин кој ви одговара јавете се на 02/3091-484